Jak najít práci ve Francii (2015)


Tento článek nebude o cestovatelských radovánkách, ale tentokrát se s vámi hodlám podělit o útrapy, kterými jsem si musela projít při hledání práci ve Francii. Projdu s vámi veškeré byrokratické martyrium od registrace na úřadu práce, přes přípravu materiálů, až po samotné hledání práce. Snad vám to pomůže a neodradí.

článek psán v září 2015





Správným, ale ne jediným postupem jak propojit české a francouzské úřady práce je požádat o transfer. Další možností je domluvit se s českou poradkyní, zda-li by nevadilo, že budete registrovaní v Česku a ve Francii si hledat práci, pak vám dá další schůzku až třeba za několik měsíců (max. jsou 3 měsíce). Výhodou toho, že jste registrovaní stále v Česku je méně papírování a volnost ve Francii. Nevýhodou je ale to, že ve Francii nemáte oficiální status, nemáte žádný doklad ve francouzštině, že jste vedení na úřadu práce, nedosáhnete na výhody a příspěvky, které mají nezaměstnaní lidé a také se musíte do Česka vrátit na schůzku. Z toho vyplívá, že je dobré zůstat zaregistrovaný v Česku pouze pokud víte, že si práci najdete rychle a snadno. Ve většině případů tomu tak ale není, takže doporučuju si zažádat o transfer. Pozor! Před svým odjezdem musíte být zapsán/a do evidence uchazečů o zaměstnání nejméně 4 týdny poté, co jste se stal/a nezaměstnaným/ou.

Jak na to
- zažádat si na českém úřadu práce o transfer neboli export podpory v nezaměstnanosti do zahraničí a vyplnit formulář U2
- počkat než se formulář zprocesuje (může být hotový I na počkání)
- dojít si pro hotový formulář U2 a domluvit se na datu odjezdu do zahraničí, je to důležité, protože po tomto datu se počítá 7 dní, do kdy se musíte přihlásit na zahraničním úřadu práce
- zaregistrovat se na francouzském úřadu práce (pole emploi). Registrace probíhá na počítači, vytisknete si registrační složku (dossier du demandeur d'emploi) a stanovíte datum schůzky se svým poradcem. Na schůzku si donesete vaši registrační složku, formulář U2, občanský průkaz nebo pas. Raději si vezměte více dokumentů.
- na schůzce s poradkyní připomeňte, že je potřeba do Česka poslat formulář U009 (formulář o registraci) a U013 (měsíční hlášení o plnění povinností), prý to Francouzi rádi zapomínají a způsobuje to problémy.
- hledat práci
- pokud si práci najdete, odhlašte se z českého úřadu práce do 8 dnů. Francouzský úřad dá českému vědět, ale i vy je zkontaktujte po mailu s naskenovanou pracovní smlouvou. Pozor! Odhlásit se z českého úřadu práce musíte i když si najdete jen brigádu třeba na pár týdnů, s velkou pravděpodobností se totiž bude jednat o kolidující zaměstnání (tj zaměstnání, kde si vyděláte více než 4000 Kč - červenec 2015, ptejte se na aktuální situaci).
- pokud si práci najdete a neplánujete v zahraničí zůstat dlouhodobě, ale vrátit se do Česka, zažádejte si rovnou o formulář U1 na českém úřadu práce (stačí online).

Formulář U1
- pro potřeby úřadu práce plní funkci potvrzení o zaměstnání (zápočtového listu), zároveň potvrzuje doby sociálního pojištění.
- budete potřebovat, když se budete hlásit na francouzským úřadu práce po tom, co tam ukončíte pracovní poměr

Formulář U2
- slouží pro převod podpory v nezaměstnanosti. Je unifikovaný pro celou EU, vy si ho povezete v češtině a dáte ho poradkyním ve Francii.


Co si zařídit ihned po příjezdu
- zajděte se přihlásit na místní zdravotní pojišťovnu (l'assurance maladie), dají vám formuláře k vyplnění, budou chtít formulář z Česka S1 a sjednáte si schůzku, na kterou vyplněné dokumenty donesete. Být registrován ve francouzské zdravotní pojišťovně je nutné například pro pozice ve školství, ale i jinde, proto je lepší si to zařídit. Vyřízení vaší Carte Vitale a udělení čísla pojištěnce trvá několik měsíců.
- předtím než budete rozdávat své životopisy a motivační dopisy si zařiďte francouzské telefonní číslo. Na české Vám totiž nikdo volat nebude.
- vytvořte si více životopisů, podle toho o jakou pozici se chcete ucházet, ale vždy musí být životopis pouze na 1 stranu! Nikdy ne oboustranně nebo nedejbože více stran, Francouzi více stran nikdy nečtou!
- vytvořte si motivační dopis
- zřiďte si francouzský bankovní účet

  • Životopis
Správný francouzský životopis je velmi stručný, začíná vašimi osobními údaji (adresa ve Francii, francouzské telefonní číslo, popř i české, email, věk, národnost a jestli máte řidičský průkaz plus skupina), fotografií a dále pak seznamem vašich profesionálních kompetencí podle pozice, o kterou se ucházíte. Pokračujete se seznamem škol, vypište jen ty nejaktuálnější, tj vysoké školy, nebo střední školu pokud nemáte vysokou. Následují vaše profesní zkušenosti, uveďte pouze ty, které jsou relevantní k pozici, na kterou se hlásíte. Na konec uveďte doplňující informace, tj jazykové, počítačové znalosti, zájmy nebo členství v různých organizacích či vaše publikace.



  • Motivační dopis
Motivační dopisy jsou ve Francii velmi důležité. I když se budete ucházet o pozici uklízečky či pokojské, setkáte se s tím, že po vás budou chtít motivační dopis. Pro nepříliš kvalifikované pozice  ale nemusí být nějak dlouhý, ani nemusí být příliš konkrétní. Ovšem pro pozici, která vyžaduje kvalifikaci a která je pro vás důležitá, si na motivačním dopisu dejte záležet.



  • Francouzské telefonní číslo
Můžete obejít pár poboček operátorů, kde Vám řeknou, že pro lepší podmínky se musíte upsat alespoň na rok plus zaplatit za simkartu pro nás neuvěřitelných 10 euro a stále Vám budou tvrdit, že je to levné. Když toto odmítnete tak hledejte v tabáku nebo v supermarketech. Prodávají tam operátory, kteří nemají svou pobočku, a proto mají podmínky výhodnější (vždycky si pečlivě přečtěte podmínky). V supermarketu simku nekoupíte, ale v tabáku nebo na internetu ano. Já jsem si vybrala neznámého operátora Lebara, v tabáku jsem si koupila simkartu s kreditem 7,5euro za 10euro (takže simka za 2,5eura to už není špatné). V supermarketu si pak kredit můžete dobíjet díky předplacené kartě, nebo zajít na stránky Lebara a dobít si kredit platební kartou. Například za 15 euro dobití máte 4hod volání do FR i ZAHRANIČÍ, 500MB internetu v mobilu a hodně sms (nevím kolik přesně) a pokud by vám toto nestačilo tak si dobijte kredit za 20 euro a už vám to stačit musí: 6h volání do FR i ZAHRANIČÍ, 1GB internetu a mnoho sms. Bohužel ve Francii při dobíjení předplacených karet máte určtený počet dní, do kdy ho musíte vyčerpat, u výše zmíněných tarifů je to 30 dní. U některých je to 45 nebo 60 dní, vždy je to uvedeno.
Úskalým u předplacených karet je, že nefungují v zahraničí, takže pokud byste se vrátili do Česka tak se vám tam nikdo nedovolá z Francie. Proto si musíte ještě dobít kredit zvlášť, ze kterého se budou čerpat minuty či sms navíc.
Velkými operátory jsou SFR, Bouygue, Free je takovým revolučním pěšákem. Mobilními operátory jsou Tesco, Lebara, …

  • Francouzský bankovní účet

Pokud chcete ve Francii pracovat tak si otevřte místní bankovní účet. Já mám český eurový, ale i tak jsem si otevřela francouzský, protože si nemyslím, že by zaměstnavatel chtěl posílat peníze na cizí účet.
Jak na to? Zajděte si do více bank a sjednejte si schůzku s poradcem, ten Vám vysvětlí co vás účet u nich bude stát, jaké budou podmínky a zeptejte se na případné slevy pro nové klienty.
Pokud jste z Česka zvyklí na účet zadarmo, tak na to ve Francii zapomeňte. Ve Francii se platí měsíční nebo roční poplatek. Pro nové klienty ovšem mohou mít výhodnější podmínky, např zdarma první půlrok nebo rok. Většina transakcí pak zejména přes internet jsou zdarma. Francouzskou specialitkou jsou šeky, setkáte se s nimi velmi často, platí se jimi běžně v obchodech nebo na nich dostanete výplatu. Veškeré transakce, i šekový sešítek je většinou zdarma. Bylo mi ale řečeno, že dochází k výskytu nekrytých šeků a proto se prý od nich postupně opouští a zanedlouho prý zmizí úplně. Vůbec bych se tomu nedivila.


Kde hledat práci
- záleží na vašich preferencích. Obecně větší města slibují více pracovních míst, ale také vyšší nájem, náklady na dopravu po městě, dražší potraviny.
- pokud máte ve Francii přátele či známé, využijte jich. Hledání pak bude snažší.
- vytvořte si profil na více internetových stránkách, které slouží k hledání práce, např. qapa, pole emploi (stránky úřadu práce).
- rozdejte svoje životopisy v pracovních agenturách Interim, budou hledat práci za vás podle vašich kompetencí. Některé práce jsou krátkodobé, ale mohou najít i něco dlouhodobějšího. Je dobré se chodit pravidelně ptát, jestli něco našli, třeba každý druhý den.
- rozdejte či zašlete mailem své životopisy s motivačním dopisem přímo do zařízení či firem kde chcete pracovat. Nezáleží na tom, jestli právě nabírají zaměstnance, mohou si vaši kandidaturu uschovat a ozvat se, až vás budou potřebovat.
- dejte si inzeráty na inzertní stránky jako např. Paruvendu.frLeboncoin.fr nebo na jiná inzertní místa nabízející výuku jazyka, hlídání dětí, hlídání zvířat či úklid.
- staňte se dobrovolníkem


Staňte se dobrovolníkem
Ve Francii není dobrovolník jako dobrovolník. Bénévole je někdo, kdo pracuje zadarmo, ale volontaire je ten, kdo dostává kapesné.
  • pokud je vám mezi 16 až 25 let využijte civilní služby (service civique), stanete se dobrovolníkem (volontaire) v různých organizacích, zařízeních, firmách (seznam a více info najdete na stránkách www.service-civique.gouv.fr), budete pracovat kolem 25h týdně a dostanete plat 5xxeuro měsíčně. Je nutné zůstat 6 měsíců až 1 rok.
  • pokud jste starší, I vy můžete být dobrovolníkem a dostávat zaplaceno, ale informujte se u konkrétních zařízení, nebude se totiž jednat o civilní službu.
  • vyjeďte na evropskou dobrovolnickou službu (SVE, service volontaire européen), která je určena mladým lidem do 30 let. Pokud již jste ve Francii a chcete zůstat ve Francii, tak to bude komplikovanější, protože musíte být vyslaný nějakou organizací, která zpravidla vysílá do zahraničí. Tudíž byste měli být vyslaní nejjednodušeji českou organizací do Francie, nebo pokud chcete zůstat ve francouzsky mluvícím prostředí, tak se nechat vyslat francouzskou organizací třeba do Belgie. Jako SVE dobrovolník budete mít zajištěné ubytování, stravu a budete dostávat malé kapesné. Více informací na stránkách www.jeunes.gouv.fr
  • najděte si dobrovolnický projekt třeba na stránkách www.workaway.info, budete mít zajištěné ubytování a většinou i stravu, ale nebudete dostávat kapesné. Můžete zůstat jak dlouho budete chtít a jak dlouho vás budou chtít, třeba jen pár týdnů.

Kde hledat podporu
Pole emploi je úřad práce (www.pole-emploi.fr) s pobočkou v každém městě a každé městské čtvrti. Najděte si ten svůj podle svého místa bydliště. Běžte se tam zaregistrovat co nejdříve po příjezdu, pokud jdete s formulářem U2, musíte se zaregistrovat do 7 dnů od data odjezdu, které jste si stanovili. 
CAF je úřad (www.caf.fr), kde si můžete zažádat o příspěvěk na ubytování. Každého posoudí individuálně podle svých kritérií a vyměří mu částku, kterou mu vyplatí. Je potřeba se zaregistrovat přímo na jejich stránkách, můžete to udělat buď u vás doma nebo přímo na úřadu, kde vám s tím mohou i pomoct. Je potřeba mít francouzský bankovní účet, informace o vašem ubytování a znát příjmy za loňský nebo předloňský rok. Poté co se zaregistrujete si vytisknete rekapitulaci toho, co jste vyplnili a attestation de loyer, kterou dáte svému pronajímateli k vyplnění. S dalšími vytisklými dokumenty, které jsou uvedené ve vaší rekapitulaci se na úřad vrátíte. Pak už jen čekáte na zpracování a posouzení vašeho případu.
CCAS je komunitní centrum sociálního zabezpečení (www.ccas.fr), které pomáhá lidem dlouhodobě nezaměstnaným nebo sociálně slabým. Pokud jste bez práce déle než 3 měsíce, můžete si tam zažádat o finanční podporu.
CRIJ je velmi užitečné centrum (www.crij.org), které podporuje zejména mladé lidi, ale neodmítne nikoho. Pomáhají v oblasti hledání práce, a to zejména při psaní životopisu, motivačního dopisu, dále v oblasti ubytování, sociální podpory, dobrovolných projektů. Mají k dispozici počítače a internet, kde můžete na svém životopisu pracovat.


Daně
- zaměstnanci ve Francii mají povinnost odvádět daně z příjmu francouzskému daňovému úřadu za podmínky, že v zemi setrvají déle než 6 měsíců.
- ve Francii vám nestrhávají daně měsíčně, ale čtvrtletně nebo ročně


Nevzdávejte hledání!
- udržujte si pozitivní myšlenky I když vás někde odmítnout. Najít práci ve Francii je totiž velmi těžké, a to I pro samotné Francouze.
- zůstaňte stále zaměstnáni nějakou aktivitou, zažeňte negativní myšlenky.
- nebuďte přehnaně nároční a nebojte se vzít nějakou práci třeba jen na kratší dobu a zároveň hledejte dál ve vašem oboru.
- staňte se dobrovolníkem a dělejte práci, která není časově náročná, ale budete se cítit užiteční. Běžte se zeptat např. Do místního červeného kříže nebo secours catholique.
- vylepšete si francouzštinu. Pokud nechcete platit nekřesťanské částky v jazykových školách, ptejte se po levných kurzech pro přistěhovalce, které bývají např. V secours catholique (zdarma) nebo v maisons de quartier (za nějaký roční poplatek). Učitel se ale věnuje velkému počtu lidí s rozdílnými znalostmi, proto nečekejte velké pokroky pokud se jazyku nebudete věnovat sami.
- seznamte se s lidmi, choďte na nejrůznější kulturní akce, zeptejte se v office du tourisme co se právě ve městě děje. Choďte na anglické večery, seznamte se s lidmi přes stránky on va sortir. Čím více lidí potkáte, tím spíš vám mohou pomoct v hledání práce.
- jeďte na výlet, prozkoumejte město. Pořiďte si kolo nebo jeďte autobusem na neznámé místo.
- zařiďte si vstup do knihovny, lidé registrovaní na úřadu práce mívají členství zdarma. Knihovny pořádají různé kulturní akce, jako promítání filmů, odpoledne společenských her, setkání lidí, kteří hledají práci. Půjčujte si knihy, učebnice, DVD s francouzskými filmy, pracujte na své francouzštině.


Pokud jste ukončil/a pracovní poměr ve Francii a chcete se vrátit zpět do Česka
- po ukončení francouzského zaměstnání se zaregistrujte na francouzském úřadu práce a pak zažádejte opět o "export/transfer", ale tentokrát to bude zpět do Česka
- další možností je po ukončení francouzského zaměstnání jet do Česka a žádat o podporu tady, ALE v tomto případě se jedná o individuální posouzení a není jisté, že vám podporu uznají. Zohledňuje se doba práce v zahraničí, typ práce, váš vztah k České republice (máte tu dítě, manžela, jezdila jste každý týden domů atd.)
- přihlášení se na fr úřadu práce a žádost o export je oficiální řešení, protože jste vykonávala práci v té zemi, přispívala jste do jejich sociálního systému, i když papírování může být složitější a nejspíš bude muset zůstat ve Francii ještě nějakou dobu, ALE finanční podpora bude vyšší :)


Další odkazy:

Komentáře