Salzburg - tipy co dělat v létě


Do Salzburgu se nemusíte rozjet jen za lyžováním, ale ještě více možností se vám naskytnou během teplejších měsíců. Výšlapy na hory, koupání v tisících průzračných jezer, zdolání jedné skály za druhou pomocí jištěných cest (ferraty), návštěvy solných jeskyní, historických městeček a nekonečné procházky.

článek psán v červenci 2015




Výšlapy a procházky

Kolem Salzburgu uvidíte tolik vrcholků, že si můžete dát každý den jiný podle chuti a sil. Většinou se za něj dostanete za pár hodin, odměníte se občerstvením ve vrcholové hospůdce a dolů už to půjde samo. Takovým pěkným vrcholkem je i Grünstein, na něj můžete buď vyjít pěšky, nebo vyšplhat po ferratě. Trasa dolů může být zase pěšina, kterou jste vyšli, nebo se projít na další kopec, ze kterého sejdete k jezeru Königssee a lodí se můžete svést zpět na parkoviště.


Grünstein, květen 2014




Grünstein, říjen 2014

Pokud se vám nechce stoupat do kopce, vydejte se do údolí Wimbachtal, toto nádherné místo skrývá soutěsku mezi skalami s vodopády Wimbachklamm a naprosto vás to tu učaruje. Nemluvě o tom, co přijde pokud se vydáte dál. Dostanete se mezi kopce na rozlehlou planinu, kde můžete pokračovat pořád dále menším stoupání až k občerstvovací chatě.






Wimbachtal, říjen 2014

St Gilgen je malé město na břehu největšího jezera v okolí Wolfgangsee. Tradiční architektura a posezení na břehu jezera je sen. Navíc pokud máte takové krásné počasí, jaké se nám poštěstilo.


St Gilgen a Wolfgangsee, říjen 2014

St Gilgen a Wolfgangsee, srpen/září 2013

Pokud vám po ferratě Postalm zbydou nějaké síly, tak vyjděte na kopec Postalm, kde se rozprostírají pastviny, najdete tam malebný kostelík a samozřejmě ještě malebnější hospůdku.
Postalm, srpen/září 2013

Výšlap k nejsevernějšímu ledovci Alp zvaného Blaueis Gletscher. S největší pravděpodobností se dále, než k chatě s občerstvením nedostanete, protože tam bude sníh, ale myslím, že právě nějaká místní specialitka přijde vhod. A když ne vám, tak určitě skupince kosů.


Blaueis Gletscher, květen 2014

O výšlapu na Maria Plain jsem psala už v článku o zasněženém Salzburgu, ale samozřejmě v létě je výstup snažší, pokud vás ovšem nezastihne déšť.
Maria Plain, červenec 2015

Ferraty

Postalm ferrata patří mezi jednodušší a byla úplně první, kterou jsem s Franzi zdolala. A vůbec nám jednoduchá nepřipadla!
Většina trasy nejde paradoxně vzhůru, ale vodorovně soutěskou mezi skalami. Není dobré se sem vydávat po dešti, protože se tu vlhko dlouho drží. Najdete tu lanové mosty, ale také zajímavý přeskok mezi protějšími skalami. Závěrečná část už vede vzhůru, ale pár odpočívadel přijde vhod.




Postalm, srpen/září 2013

Grünstein ferrata je prý taky z těch lehčí, takže buď jsou všechny ferraty sakramentsky těžké, nebo nic nevydržím. Na této ferratě strávíte kolem dvou hodin, profíci samozřejmě kratší dobu. Lezla jsem ji dvakrát a vždy jsem na vrcholku padla vyčerpání, ale motivace v podobě výborné polívky mě vždy dostala zpět na nohy.

Grünstein, červenec 2015




Grünstein, říjen 2014


Solná jeskyně

Salzburg je známý pro těžbu soli, proto je zajímavé navštívit solnou jeskyně. Návštěva Salzwelten bei Hallein ale nemusí být vůbec žádná nuda. Prvně si navléknete bílý doktorský obleček, pak si sednete na vláček, který vás sveze tunelem do nitra jeskyně. Mimo povídání průvodce uvidíte video a taky se svezete na tobogánu. Prostě zábava hodna solné jeskyně.
V nitru jeskyně budete též procházet pomyslnou hranicí mezi Rakouskem a Německem.


srpen/září 2013

Hangár 7

Za návštěvu stojí hangár 7 přímo v Salzburgu s vystavenými auty, formulemi nebo letadly, které sponzoruje značka Red Bull. Dokonce tu najdete i oblek známého rakouského parašutisty Felixe Baumgartnera, který se proslavil skokem ze stratosféry v roce 2012.
Součástí hangáru je také luxusní restaurace a snad nejhezčí a nejluxusnější záchodky, které jsem kdy viděla.



Hangár 7, leden 2013


Koupání v jezerech

Já jsem se vlastně u Salzburgu moc často nekoupala, jen jednou co si pamatuju v Königssee. Voda je sice neskutečně studená, ale po pořádném výšlapu taky moc osvěžující. Kolem Salzburgu je velké množství jezer, například zmíněné Königssee a Wolfgangsee nebo menší Fuschlsee a Hintersee.

červenec 2015

Procházka po historickém Salzburgu

Co by to bylo za návštěvu Salzburgu bez procházky po historickém centru a ochutnání pravých Mozartových koulích. Nenechte se mýlit, ale ty v červeném obalu, které koupíte i u nás nejsou ty originální. Prvními a originálními jsou Mozartovy koule ve stříbrném obalu, které se stále vyrábí ručně a najdete na jejich povrchu malý výstupek čokolády, takovou drobnou nedokonalost, díky níž poznáte ruční práci.



Gurmánské zážitky

Kaiserschmarrn
Prý se panu kuchaři nepovedly palačinky, tak těsto natrhal, polil zavařeninou a pocukroval, pojmenoval to kaiserschmarrn a byla z toho místní specialitka.



Jsem zvyklá si dávat Germknödel spíš v zimě na horách, ani netuším proč, ale je samozřejmě výborný pořád. Je to pořádně velký knedlík plněný povidlím, politý vanilkovým krémem a posypaný mákem a cukrem.

Salzburger Nockern je sladkost z vaječných bílků. Je to taková pěna našlehaná a ocukrovaná. Upřímně, známe lepší..


Gulasch je prostě rakouská klasika, někdo si dá schnitzel, někdo guláš, ale obojí je výborný. Knedlíky ke guláši se servírují kulaté a většinou jeden stačí.

I obyčejný toast s mletým masem může vypadat skvěle.

Franzi pózuje s frittatensuppe, polévce s "palačinkovými" nudlemi. Nevím z čeho ty nudle jsou, ale bratr to tak nazval a docela jako palačinky chutnají.

Kaspressknodelsuppe je vývar s velkým sýrovým knedlíkem. Nejlepší je si knedlík nakrájet a nechat sýr, aby se roztékal. Mňam.

Brzy naviděnou!

Komentáře