Jak vyrobit papír ze sloního trusu alias poo poo paper

Když jsme slyšeli o výrobě papíru ze sloního trusu tak jsme to brali jako recesi. Vraceli jsme se z výletu z džungle, z jízdy na divoké řece, jízdy na slonech a výletu na vodopád zpátky do města Chiang Mai na severu Thajska. Průvodce zastavil naše vozítko s tím, že si řidič potřebuje odpočinout a že se můžem podívat do výrobny papíru ze sloního trusu. Papíru z čeho?

Tak se na to podívejme..

Kde?
Elephant PooPoo Paper Park, Chiang Mai, Thailand

Pro vysvětlení podivně znějící park Elephant Poo Poo Paper Park znamená (pro neanglicky mluvící) elephant = slon, poo poo = hovínko a paper = papír.
S nedůvěrou jsme vešli dovnitř a hbitě se nás ujala průvodkyně, která spojení poo poo paper evidentně zbožňovala a v jedné větě ho dokázala říct snad 5x. Když jsme pochopili o co tedy jde, tak se nám nápad moc zalíbil. Prostě a jednoduše se v tomto parku vyrábí papír ze sloního trusu. Slonů je tu všude hodně, jejich trusu ještě víc, takže proč z toho nevyrobit něco užitečného.
Ze začátku vidíte pro srovnání hned několik druhů trusu: koňský, kravský a sloní. Plus vysušenou kůru z kokosového ořechu.


kravský a koňský trus pěkně pohromadě

sloní trus
koňský trus
kravský trus

kůra z kokosového ořechu

sáhni si na mě!
Sušený trus se musí pořádně umýt. Myje se v několika sudech, aby se očistil od špíny, bláta, listů tak, aby zbylo jen čisté vlákno. Poté je vlákno vařeno na 90-100°C, 4-6 hodin, aby změklo. Nepoužívají se žádné chemikálie nebo jiné nepřírodní prostředky k bělení (proto papíry ze sloního trusu nejsou úplně bílé), pouze vodu. Voda, která se na čištění použije se pak znovu využije k dalšímu čištění anebo se jí zalévají stromy a rostliny.



V další fázi se trusí vlákno smíchá s jinými dostupnými vlákny (kukuřičná stébla, ananasové slupky, seno, kůra z moruše), které výsledný produkt zpevní a spojí dohromady. K barvení se používají netoxické suroviny. Vytvoří se barevné koule.





Barevné koule se pak dají do vody nad plát, vlákna se rozprostřou nad rovnoměrně a rychlým zvednutím plátu na něm zůstanou a vytvoří jednolitou vrstvou. Tato metoda se používá od roku 105 n.l. a pochází z Číny.




Pláty se suší na slunci několik hodin a po uschnutí se z rámu snadno sundá celý list hotového papíru.


V této výrobně papíru se vyrábí papír ručně, ale i pomocí stroje. Ručně vyráběný papír má nápadně hrubou texturu. Textura se dá zjemnit tím, že se vlákno vaří delší dobu.
Strojově vyráběný papír má výrazně jemnější strukturu a je snadno rozpoznatelný. Vidíte níže.


Hotové papíry se pak používají na diářky, záložky, peněženky, přáníčka a spoustu dalších věcí, které jsme si mohli koupit a také vlastnoručně dozdobit vystříhanými obrázky slonů, srdíček, kytiček atd.




Na závěr moudro:
Po staletí bohatí Evropané používali k psaní kůže z ovcí či koz, které byly upravené k psaní. Tato kůže byla ale velmi drahá, výroba pomalá a nebyla vždy dostupná. Když evropská vojska vyhnala muslimy ze Španělska v polovině 12. století, tato tisíc let stará výroba papíru se rozšířila po celé Evropě s vláknem z vlny a lnu, které se používaly nejčastěji. Později Itálie, Francie, Německo a Anglie vytvořily významné továrny na výrobu papíru.

Jak se vám líbí výroba papíru ze sloního trusu a slyšeli už jste o něčem takovém?

Komentáře