Pivní festival v Erlangenu

Abych byla upřímná, tak mě tolik nelákala chuť piva tak, jako chuť vidět své přátele z dob Erasmu (Ondra na tom byl trochu jinak:)). Když jsem to počítala, jak už je to dlouho, tak jsem se dostala na pro mě neuvěřitelných 6 let. Jsem ale neskutečně ráda, že si udržuju kontakt s mou nejmilejší Franzi z Německa a každý rok se minimálně pár dní vidíme.
Letos jsme přijali každoroční pozvání do Erlangenu (u Norimberku) od naší další kamarádky z Erasmu Pati taktéž z Německa. Rodiče Pati bydlí v krásném domečku na předměstí Erlangenu, kde se každý rok slaví festival piva. Oni ale nadšení ostatních nesdílejí a každý rok se v tuto dobu odebírají na dovolenou do Francie (odkud pochází tatínek) a zanechávají celý dům Pati, jejímu bráchovi a všem pivuchtivým kamarádům. Každoroční tradicí se tak stává společné grilování na zahradě a večerní zakončení na tzv. Bergu (kopec, kde se pivní festival koná).


My s Ondrou jsme přijeli už v pátek večer a většina ostatních až v sobotu. V sobotu se totiž chystá již zmíněné grilování a navíc v Německu a ve Francii byl v pondělí státní svátek a víkend si tak mohli prodloužit. Páteční večer jsme prožili na Bergu, kde jsme se (neskutečnou náhodou, po tom co se Pati vybil telefon) setkali s Pati, jejím přítelem a dalšími kamarády. Program festivalu končí každý večer už v 23h, protože probíhá už od rána a celý festival trvá asi 9 dní.

V sobotu jsme se už shledali s Franzi a mohli se dát do příprav salátů, marinovaných steaků a poctivých klobásek na gril. Známí a sousedé se začali trousit a dům se rychle zaplnil. I přesto, že Pati stále zve velkou skupinu Erasmáků, tak každým rokem cizinců ubývá a nahrazují je známí ze sousedství. Já jsem se účastnila tohoto srazu v letech 2010 a 2011, pak následovala pauza až do 2016, což mě trochu mrzí.



V podvečer se velká skupina lidí zvedla a podnikla cestu loukou do centra města. Někdo už byl ve značně podnapilém stavu, někdo vypadal čile i když měl v sobě 6 piv, ale to nejlepší na nás ještě čekalo.


na louce se hráli tradiční hry, např. u této museli hráči shodit lahev uprostřed, po dobu než ji druhý tým vrátil na místo musel první tým pít

rok 2010
rok 2016

Nevím jak vypadají jiné pivní festivaly, ale tento si můžete představit jako matějskou, na které jsou jak kolotoče, tak spousta stánků s občerstvením a hlavně každý pivovar tam má svůj prostor pro čepování piva a také pódium, kde vystupují zpěváci obveselující davy lidí. V pozdějších hodinách lidé stojí na lavicích a stolech a mačkají se jeden na druhého. Myslím, že podmínkou je mít něco vypito, protože jinak vás takové množství lidí a hluk může mírně řečeno otravovat.

ruské kolo je symbolem tohoto pivního festivalu
 
sklípek pivovaru Erich Keller


pódium stejného pivovaru
a v pozdějších hodinách



žádné sexuální obtěžování na Bergu!

V neděli před naším odjezdem jsme se jeli podívat do Norimberku. Bohužel už jsme neměli moc času, proto jsme si jen prošli centrum, ochutnali tradiční párečky Nurnberger Bratwurst v housce Drei im Weckla, zašli na horkou čokoládu a palačinky a už jsme si to štrádovali zpět k autu. Pár fotek se nám ale i tak povedlo ulovit.






tradiční párečky Nurnberger Bratwurst v housce - Drei im Weckla



Tak zase za rok, PROST!


Komentáře